Мултимедија

Шта је по Вама највећи проблем грађана Бањалуке?

Незапосленост - 46.7%
Криминал и корупција - 38.9%
Наркоманија - 7%
Недовољно улагање у културу и спорт - 7.4%

Укупно гласова: 285
Гласање у овој анкети је завршено у: 12 феб 2013 - 00:00

Локални и некатегорисани путеви

Одувијек су привредни и друштвени развој пратила одговарајућа саобраћајна рјешења, а та саобраћајна рјешења и његови капацитети одређивали су степен развијености простора. Та чињеница је експерте за путеве и мене опредијелила да посебну пажњу посветим путној мрежи подручја Града, односно, мрежи локалних и некатегорисаних путева.


Укупна дужина локалних и некатегорисаних путева износи 1897  km. Средином 2000. године свега 74 km било је са асвалтним коловозом. Многи од њих су били или у потпуности непроходни или током већег дијела године. Усљед тога, интензивирана је миграција становништва ка граду; трошкови одржавања били су веома високи; јавни превоз било је готово немогуће организовати, a  безбиједност саобраћаја на најнижем нивоу.

Сада имамо модернизовано скоро 870  km, а у што је уложено преко 100 милиона КМ. У наредном периоду остаје да се изврши модернизација свих локалних пуетва. Ваља напоменуи да неки путни правци, као што је Сарачица-Чокорска поља, и др. заслужују реконструкцију, јер саобраћајна оптерећења су превелика за капацитет постојећег профила коловоза.

Усљед брзог пораста броја становника дошло је до експанзије градње у урбаном подручју Града. Због убрзаног развоја Града дио локалних путева преузима улогу градских саобраћајница, те као такве захтијевају опремање комуналном инфраструктуром и значајну реконструкцију коловоза. Као приоритетни правци за реализацију у наредном периоду су дио улице Краља Александра I Карађорђрвића до Распела у насељу Мотике, Шарговачка улица до насеља Даљке, пут за Пријечане од Траписта до границе са општином Лакташи, те пут за Куљане од пута Српских бранилаца до подручне школе у Куљанима, што свеукупно чини око 17 km. Припремили смо сву техничку и другу документацију која претходи реализацији, и већ у наредној 2013. Години, уз обезбјеђење средстава започеће њихова реализација, а увјерени смо да ће до краја 2015. године бити завршени.

Опширније - кликните за преузимање документа